pátek 16. ledna 2015

Obočí od Egypta až dodnes

Obočí není jen estetickým prvkem tváře, který ovlivňuje náš vzhled. Má i praktické funkce – chrání oči před stékajícím potem nebo deštěm a výrazně ovlivňuje naši mimiku. V rámci tváře je velmi výrazným elementem, takže když někdo zvolí trochu svéráznější styl, může to dopadnout všelijak...


Zajímalo mě, jak se vzhled obočí vyvíjel napříč minulými stoletími a moc jsem se u toho bavila. Věděli jste třeba, že v 17. a 18. století si lidé lepili falešné obočí z myších chlupů? Nebo že Sophia Loren si své obočí vyholovala a místo něj si pomocí krátkých přesných tahů kreslila zcela nové? A všimli jste si někdy, že Whoopi Goldbergová žádné nemá?


Jinak se ale neustále střídají dva základní přístupy. Výraznou linku si lidé malovali už ve starém Egyptě nebo starověkém Římě, po malé odmlce na začátku 20. století pak slavilo velký návrat v 50. letech se jmény jako Audrey Hepburnová, Grace Kellyová nebo Liz Taylorová. Ať už šlo o husté nebo pečlivě dokreslené, přírodně nedbalé ve stylu hippie nebo vyloženě zarostlé (Madonna si na své obočí nenechala pinzetou sáhnout do roku 1991), silné obočí se od té doby objevovalo v každé dekádě.


Oproti tomu tenké obočí se nosilo hlavně ve středověku a na začátku 20. století, kdy se z kosmetiky začal stávat byznys. Jistý T. L. Williams se tehdy nechal inspirovat svou sestrou Mabel, která si obočí zvýrazňovala vazelínou smíchanou s uhelným prachem. A ano, hádáte správně – zrodila se značka Maybelline. Jako kuriozitu připojuji obrázek jednoho z jejich líčidel z roku 1917 – šlo o mýdlo s pigmentem, stačilo přidat trochu vody a kartáčkem nanést na obočí a řasy.



A následovala éra němého a následně mluveného černobílého filmu – hvězdy jako Greta Garbo, Marlene Dietrich nebo Jean Harlow. Tenké obočí se pak na chvíli odmlčelo, ale v 80. a 90. letech slavilo návrat. 90. léta byla vůbec asi nejpestřejším obdobím, které prostřídalo všechny typy stylů a každý si přišel na své.

 

Ačkoli jsme v historii prošli všemi možnými trendy, ten dnešní je velmi jasně definovaný – výrazné silné obočí kraluje přehlídkovým molům a postupně se probojovává i mezi veřejnost. Vypadá přirozeně, ale upraveně. A k jeho úpravě se používají tužky, gely, pudrové pigmenty, superpřesné pinzety a šablony. Jinými slovy je to docela věda, ale stačí chvíli experimentovat a určitě najdete ten svůj styl. Pokud chcete nezávazně vyzkoušet právě šablony nebo pudrové pigmenty a nechat si poradit od profesionálky, zajděte kdykoli do Salonu Korunka – hned na recepci je vzorník Beautiful Brows, zkušená kosmetička vám všechno vysvětlí a zdarma vám obočí nalíčí. 


A ještě bonusový tip – čeká-li vás nějaká zvláštní příležitost, chystáte módní přehlídku nebo chcete prostě jen zažít pocit výjimečnosti a zazářit na páteční party, vyzkoušejte papírové řasy All-Belle. Můžete si vybrat z 10 druhů klasického nebo dalších 10 druhů nádherného krajkového designu, který ozvláštní váš pohled. A protože nejen Eliška má ráda divočinu, jsou tu i neonově barevné řasy, které svítí pod UV světlem. Kosmetička v Salonu Korunka vám řasy nalepí a zároveň vás proškolí, abyste si je příště zvládly aplikovat samy.


Máte s těmito nebo jinými umělými řasami nějakou zkušenost? A jak si vlastně upravujete obočí? Pište do komentářů a podělte se s námi o další tipy, díky a krásný víkend všem!

P. S. Něco málo tipů ohledně toho, kde má obočí začínat a končit, najdete na našem Pinterestu, nástěnka Obočí ;) 

Zdroj obrázků: Pinterest a Salon Korunka

1 komentář: