sobota 7. února 2015

Otázky pro paní Janu - 5. díl: Kosmetika v těhotenství

Dnešní otázky pro paní Janu Petrákovou
pocházejí od mé kamarádky Jany
z blogu janinyblog.com 
a týkají se tématu pro ni velmi 
aktuálního – těhotenství. 
Pokud i vás zajímá, 
čeho se v tomto období vyvarovat 
a co naopak vyhledat, čtěte dál...





Jak pracovat s pletí ve chvíli, kdy se dozvím, že jsem těhotná? Je něco, co se vyloženě ne/doporučuje?
          Přestože těhotenství je jedno z nejkrásnějších období života, je provázeno složitými hormonálními i fyzickými změnami. Hormonální změny mohou způsobovat přecitlivění pokožky, která je v tomto období náchylná k podráždění.
          V tomto období nedoporučuji experimentovat s kosmetickými přípravky, pro nastávající maminky jsou nejvhodnější přípravky označované jako dermokosmetika, která je velice šetrná a neobsahuje parabeny, parfémy ani žádná barviva. Doporučuji např. produkty z ISIS PHARMA, řadu Sensylia nebo Cecalia – můžete zakoupit v našem salonu – nebo Biodermu, Avenu a další.
          Protože v těhotenství je pleť křehčí a citlivější, vyhněte se razantnějším ošetřením jako např. mikrodermabraze, chemický peeling, ošetření laserem, trvalé na řasy, nepoužívejte krémy s AHA kyselinami a pleť důkladně chraňte před UV zářením, neboť právě v tomto období velice snadno vznikají na obličeji a krku pigmentové skvrny.
          Omezte také barvení vlasů (případně použijte barvy bez amoniaku) a také omezte akrylové nebo gelové nehty, neboť chemikálie, které tyto barvy a lepidla obsahují, pro Vás mohou být v tomto citlivém období nebezpečné a mohou vyvolat alergické reakce. Vyhněte se aktivitám zvyšující teplotu jako např. sauna, pára horká voda atd.

Strie – všechny těhotné jsou jimi zastrašované. Lze se jim opravdu účinně bránit? Pokud už je na svém těle najdeme, co dělat? Jak s nimi pracovat dále, aby "škoda" byla co nejmenší?
          Strie, tedy drobné jizvičky v kůži, které vznikají narušením či popraskáním elastických vláken pod povrchem kůže, vznikají zejména v období těhotenství. Nejčastěji se objevují v oblasti břicha, podbřišku, prsou nebo stehen. Ošetření strií je komplikované a za nejdůležitější je pokládána prevence jejich vzniku.
          Při prevenci je třeba pokožku hodně hydratovat, např. po sprchování je vhodné použít mastnější krém nebo emulzi, doporučuji např. ISIS PHARMA – Secalia Ultra. Kvalitní kosmetické přípravky se tedy používají zejména jako prevence a to nejlépe dvakrát denně. Velmi dobré jsou mastné krémy (např. měsíčkový) a oleje, dobré ohlasy má např. Bi-Oil (k dostání v lékárnách a drogeriích).
          Po zajímavost: kůže je největší orgán lidského těla a jeho plocha je 1,6-1,8 m2. Pro její ošetření proto používejte co nejkvalitnější dermokosmetiku, abyste svému organismu prospěly a ne ho zatížily! Pokud jde o radikální řešení strií, je možné je odstranit pouze laserem, ale ani v tomto případě nelze zajistit 100% úspěšnost.

Nějaká obecná rada na konec?
          Nezapomeňte, že těhotenství není nemoc, jenom jiný stav, a že nejkrásnější žena je, když je těhotná nebo zamilovaná….užijte si to ;)

Ještě mě zajímalo, jaké druhy profesionálního ošetření se dají v jiném stavu podstoupit - vždyť i v těhotenství se ženy chtějí cítit krásně. A vyzjistila jsem pro vás následující: 

1) Naprosto bez problému je například ošetření pleti přístrojem Duolift Expert - jde o ucelenou proceduru na vyčištění a hydrataci pleti, kosmetička vám při ní poradí i ohledně hormonálních změn a s nimi spojených aktuálních problémů s pletí, které se u každé těhotné ženy projevují trochu jinak.

2) Manikúra a pedikúra určitě nejsou v těhotenství tabu. Jen se vyhněte gelovým a akrylovým nehtům - výpary z látek jsou u tohoto typu úpravy nehtů prokazatelně škodlivé. V Salonu Korunka však můžete vyzkoušet permanentní lakování metodou CND Shellac či Striplac - výsledek má podobné vlastnosti jako gelové nehty, ale jde o šetrnou formu manikúry, a laky Alessandro, které manikérka v Salonu Korunka používá, navíc krásně voní. 

3) Se svolením lékaře je možné podstoupit proceduru s přístrojem Lymfoven. Ostatní procedury tohoto typu (přístrojová lymfodrenáž Starvac a US2A ultrazvukové destičky na odbourání tuku), které se používají při hubnutí a formování postavy, v těhotenství vhodné určitě nejsou - rozproudí lymfu a ta začne odplavovat škodliviny, které procházejí přes plod. Lymfoven je však jemnější a šetrný a pomáhá uvolnit otoky nohou, které budoucí maminky často trápí.

4) A nakonec depilace - v Salonu Korunka se provádí cukrovou pastou, nezahrnuje tedy žádnou chemii a často na ni chodí ženy před porodem, aby se vyhnuly klasické nemocniční žiletce.

Osobně si myslím, že ani ta nejlepší maminka by neměla zapomínat na sebe a pravidelně si dopřát trochu relaxace a nadstandardní péče o své tělo. Snad si to jen tak nekreslím a snad je i v mateřství možné najít si čas sama na sebe a na vlastní krásu...

A abych nezapomněla - pokud zvažujete návštěvu Salonu Korunka, ale nevíte, kam s ratolestmi, na stejné adrese najdete i krátkodobé hlídání dětí Zebra. Pro klientky a klienty Salonu KorunkaZebra speciální sazbu 99,-Kč/hodinu. 


2 komentáře:

  1. Paráda! Dodatečně děkuji za zodpovězené otázky a doufám, že časem budu moci položit další na téma "po porodu" :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Jani, díky, na tvoje poznatky z období po porodu jsem moc zvědavá, budeme rádi, když zase napíšeš. Pro mě je to zatím španělská vesnice, ale chci vědět, co mě jednou čeká ;)

    OdpovědětVymazat